Operatie

Rolf liep al een tijdje rond met buikklachten waarvoor hij zich een aantal weken geleden, na zijn vakantie, heeft laten onderzoeken. De uitslagen gaven niet meteen een duidelijke oorzaak, maar dat er een flinke verstopping in het begin van zijn dunne darm zat, was duidelijk. In eerste instantie werd er gedacht aan de ziekte van Crohn, of een ophoping van littekenweefsel wat voor de blokkade zorgde. Een tumor op die plaats achtten de artsen zeer onwaarschijnlijk. Er zou hoe dan ook worden geopereerd om het versmalde stuk darm te verwijderen en Rolf zo wat lucht te geven.

Vorige week maandag heeft deze operatie dan ook plaats gevonden, een opluchting dat er wat gebeurde, want Rolf zijn situatie was thuis niet veel langer houdbaar, maar een flinke tegenvaller wat ze vonden. Toch een enorme tumor, ingekapseld in de darmwand. De artsen zijn zes uur met Rolf bezig geweest en hebben een flink stuk van zowel zijn dikke- als van zijn dunne darm weggehaald. Een deel van zijn blaas en urineleiders zijn ook verwijderd. Na de operatie is Rolf ‘s nachts op de IC kunstmatig in slaap gehouden, om pas de volgende dag zelf te horen wat er aan de hand is.

Hij en wij zijn allemaal erg geschrokken natuurlijk. We wachten nog op de uitslag van verder onderzoek (weefsel dat op kweek is gezet), aan de hand daarvan zal een eventuele vervolg behandeling worden bepaald. Voor nu is het eerst zaak dat Rolf herstelt van deze operatie, want dit is echt een behoorlijke aanslag op zijn lichaam geweest. Hij ligt inmiddels gelukkig weer op de verpleegafdeling en doet het naar omstandigheden goed, maar is nog erg zwak. Hij krijgt nog sondevoeding, heeft twee stoma’s en niet te vergeten een indrukwekkende jaap op zijn buik. Veel ongewenste heisa aan zijn lijf dus.

Deze week zal Rolf zeker nog in het ziekenhuis moeten blijven, we hopen dat hij van af volgende week thuis verder aan kan sterken voor wat wellicht nog komen gaat. Afwachten en uitrusten is het voor nu.

Hierbij een tekening van de arts, ter illustratie.

Spring naar toolbar